jueves, 30 de octubre de 2014

La Marina Alta: Cap una estratègia comarcal 13 de novembre de 2014 a les 20 hores Casa de la Paraula en Baleària Port




La revista d’investigació i assaig de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina, Alta Aguaits, va publicar en 2013, un dossier monogràfic sobre conflictes territorials i mobilitzacions ciutadanes en les darreres quatre dècades en la Marina Alta, confeccionat per un grup de joves investigadors arrelats i preocupats per aquest territori.

En el dossier l’equip d’investigació apostava per la necessitat de la gestió prudent del territori a partir d’un nou debat ciutadà en el qual participen tots els actors socials implicats establint els passos necessaris per aconseguir criteris reals i aplicables de governament territorial des de la pròpia Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana (ETCV 2011).

Tot això implica un treball llarg i dificultós, dirigit tant a la nostra societat, com als polítics que treballen des de les diferents administracions. L’equip de treball que va redactar el monogràfic entén que estem davant una oportunitat de treball de cara al futur de la Marina Alta a partir de quatre nivells d’actuació:

1.      Visions de comarca i enfocament estratègic.
2.      Governament, planificació territorial i paisatge.
3.      Participació als espais d’alt valor ambiental i cultural.
4.      Polítiques de “Govern Obert” en l’escala local.

Breu curriculum dels ponents


Ignasi Cervera Arbona. És llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Miguel Hernández d’Elx des de 2008. Posteriorment, s’establí durant 2 anys a Barcelona, on compaginà la seua activitat professional en el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, amb la titulació del Màster en Estudis Territorials i de la Població, en la Universitat Autònoma de Barcelona. D’aquest màster nasqué la publicació Comarques centrals valencianes: un nou marc cap al desenvolupament territorial sostenible, del qual n’és l’autor. Posteriorment, al desembre del 2012, es titulà, també, amb el Màster en Tècniques per a la gestió del Territori i el Medi Ambient, en la Universitat de València. Entre les seues inquietuds, tant investigadores com professionals, destaca l’ordenació territorial, la consultoria ambiental i l’optimització de processos mitjançant eines geogràfiques. 

Juan Miguel Rafet Soriano. És llicenciat en Ciència política i Sociologia, secció Ciència Política per la UNED. Obté el Diploma d’Estudis Avançats en Ciència Política, l’any 2008, i és Expert Universitari en Gestió i Administració Local per aquesta mateixa universitat. Actualment està treballant en la finalització de la tesi doctoral titulada Los movimientos urbanos en la España del Siglo XXI. Estudio comparado entre los impactos de los Salvem y los movimientos reivindicativos de la España Olvidada (2000-2010).  És Professor Tutor del Centre Associat de la UNED Dénia de les assignatures Administracions Públiques d’Espanya i Gestió Pública, del grau de Ciència Política. Ha coordinat diversos cursos d’extensió universitària relacionats amb la investigació de temes socials. És membre de l’Associació Espanyola de Ciència Política i de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta. Les seues principals línies d’investigació són els moviments socials, la participació ciutadana, les polítiques públiques urbanes i el comportament electoral.

Maria Josep Ripoll Berenguer. És llicenciada en Geografia per la Universitat de València i té el Màster en Jardineria i Paisatge per la Universitat Politècnica de València. Obté en 2004 el 14è premi d’assaig 25 d’abril de la Vila de Benissa amb la recerca sobre pressions i conflictes territorials a la Marina Alta. Obté el diploma d’Estudis Avançats en geografia física l’any 2006 per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha col·laborat en diversos projectes com la realització del Catàleg de Paisatge de l’Alt Pirineu i Aran de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. Mentre fou gerent de FUNDEM, realitzà el Projecte de Desenvolupament Sostenible de la Vall de Gallinera, dins del marc del PAT de Paisatge de les valls del Serpis i Gallinera.

José Vicent Sánchez Cabrera. És llicenciat en Geografia per la Universitat d’Alacant i membre de ple dret de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València (http://www.iidl.es/). Ha participat i dirigit més de 40 projectes de diferent abast en 14 anys d'exercici professional (Plans d'Acció Territorial, Plans Estratègics, Planejament Urbanístic, Impacte Ambiental, Agendes 21 Locals, recerques universitàries, publicacions i premsa escrita). Sobreïxen les seues col·laboracions en diferents instruments de planificació d’escala autonòmica, com són l’Estratègia Territorial de la CV, El Pla d’Acció Territorial Forestal (PATFOR), el Pla d’Espais Turístics de la CV, i el Pla d’Acció Territorial del Paisatge de la CV (sense aprovació definitiva). Durant quasi dos anys, també ha treballat per a la Direcció General del Territori i Paisatge de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.






No hay comentarios:

Publicar un comentario